Ciasteczka owsiane z bananem i orzechami - zmiananazdrowie.pl

Ciasteczka owsiane z bananem i orzechami

 

Ciastka owsiane to idealny dodatek do kawy, przekąska czy drugie śniadanie 😊 Płatki owsiane polecają się nie tylko do owsianki – bardzo dobrze zastępują mąkę, np. w wypiekach, czego przykład poniżej.

 

Ciastka nie zawierają jajek – zatem sprawdzą się w diecie osób z alergią na nie. Miód można pominąć lub zamienić na słodzik, wtedy będą w pełni wegańskie.

Ciastka owsiane przepis

Ciastka owsiane przepis

Składniki:

  • 1 banan (najlepiej dojrzały),
  • 80 g płatków osianych (mogą być górskie lub błyskawiczne),
  • 30-40 g miodu,
  • 50 g masła orzechowego,
  • 20 g migdałów (posiekanych).

 

Przygotowanie:

1. Banana obieramy i rozdrabniamy za pomocą widelca.

2. Dodajemy pozostałe składniki – dla ułatwienia miód i masło orzechowe można przez chwilę podgrzać, aż staną się bardziej płynne.

3. Całość mieszamy do połączenia składników.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

5. Z masy formujemy niewielkie ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Pieczemy ok. 12 minut.

 

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 12 ciasteczek

 

Smacznego 😊

×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności