Ciastka owsiane to idealny dodatek do kawy, przekąska czy drugie śniadanie 😊 Płatki owsiane polecają się nie tylko do owsianki – bardzo dobrze zastępują mąkę, np. w wypiekach, czego przykład poniżej.
Ciastka nie zawierają jajek – zatem sprawdzą się w diecie osób z alergią na nie. Miód można pominąć lub zamienić na słodzik, wtedy będą w pełni wegańskie.
Składniki:
- 1 banan (najlepiej dojrzały),
- 80 g płatków osianych (mogą być górskie lub błyskawiczne),
- 30-40 g miodu,
- 50 g masła orzechowego,
- 20 g migdałów (posiekanych).
Przygotowanie:
1. Banana obieramy i rozdrabniamy za pomocą widelca.
2. Dodajemy pozostałe składniki – dla ułatwienia miód i masło orzechowe można przez chwilę podgrzać, aż staną się bardziej płynne.
3. Całość mieszamy do połączenia składników.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
5. Z masy formujemy niewielkie ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy ok. 12 minut.
Z podanej ilości składników wychodzi ok. 12 ciasteczek
Smacznego 😊