Dieta przy alergii na roztocza - zmiananazdrowie.pl

Dieta przy alergii na roztocza

Spis treści:

  1. Alergia na kurz – dieta, jaką warto zastosować
  2. Dieta przy alergii na roztocza – czego nie wolno jeść?
  3. Kto ułoży najlepszą dietę dla alergika?

Jedną z dość powszechnym przypadłości, która dotyka coraz więcej osób jest alergia na roztocza. Jej objawy, takie jak: kaszel, katar, swędzenie oraz łzawienie oczu potrafią mocno utrudnić normalne funkcjonowanie. Wielu osób, które się z nią zmagają, zastanawiają się, czy zmiana dotychczasowego sposobu odżywiania może te dolegliwości złagodzić. Poznaj bliżej temat diety przy alergii na roztocza.

Alergia na roztocza – dieta, jaką warto zastosować

Alergia na kurz – dieta, które będzie wspierać organizm w walce z nią, powinna być bogata w antyoksydanty. Witamina C, witamina E czy beta-karoten, pomagają w neutralizowaniu wolnych rodników, tj. cząsteczek odpowiedzialnych za uszkodzenie komórek i tkanek w naszym ciele. Antyoksydanty w ten właśnie sposób łagodzą stany zapalne wywołany poprzez alergen i tym samym przyczyniają się do zmniejszenia nasilenia objawów uczulenia.

Produktami bogatymi w antyoksydanty są owoce (jagody, kiwi, cytrusy i winogrona) oraz warzywa: marchew, papryka, szpinak.

Warto wprowadzić do diety również orzechy, nasiona i tłuste ryby, które dostarczą do organizmu potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Istotne w diecie na kurz jest także spożywanie odpowiedniej ilości białka, które wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jego dobrymi źródłami są chude mięso (np. kurczak, indyk), ryby, jaja, nabiał oraz rośliny strączkowe jak np. fasola.

Kluczowe znaczenie ma tu także dbałość o zdrową florę bakteryjną. Probiotyki to żywe kultury bakterii korzystnie wpływających na równowagę mikroflory jelitowej. Można je znaleźć w jogurtach, kefirach i naturalnych zakwasach.

Prebiotyki w diecie na kurz stymulują rozwój korzystnych bakterii w jelitach. Warto także i je włączyć do menu poprzez spożywanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Są nimi pełnoziarniste pieczywo, kasze, owoce i warzywa.

Dieta przy alergii na roztocza – czego nie wolno jeść?

Dieta przy alergii na roztocza wiąże się głównie z unikaniem pokarmów bogatych w histaminę. Jest to substancja, która może nasilić objawy alergiczne. Jej wysokie stężenie znajduje się m.in. w alkoholu, wędlinach, konserwach rybnych, serach dojrzewających, kiszonkach

Osoba uczulona powinna ograniczyć również spożycie białka zwierzęcego. W szczególności produktów zawierających białko pochodzące z mleka krowiego, jajek oraz mięsa drobiowego. Zamiast tego warto wybrać białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych, orzechów czy nasion.

Cukry proste, czyli m.in. biały cukier i słodycze, mogą osłabiać układ odpornościowy alergika i tym zwiększać ryzyko wystąpienia reakcji uczuleniowych. Dlatego warto, aby ograniczył on spożycie tych produktów i pomyślał o zastąpieniu ich zdrowszymi alternatywami – owocami, miodem, syropem klonowym.

 

Sprawdź u profesjonalnego dietetyka, jak dokładnie powinna wyglądać dieta dla alergika

Kto ułoży najlepszą dietę dla alergika?

W przypadku diety dla alergika niezwykle ważne jest poznanie alternatywnych źródeł składników odżywczych, w celu zastąpienia wyeliminowanych produktów. Pomocne mogą się okazać artykuły bezglutenowe, bezlaktozowe czy hipoalergiczne, które mogą być bezpieczną opcją dla osób z alergią pokarmową.

Warto jednak zaznaczyć, że bez wątpienia najbardziej odpowiednią dietę dla alergika będzie w stanie ułożyć doświadczony dietetyk. Dzięki posiadanej wiedzy o alergiach pokarmowych oraz znajomości zasad żywienia jest w stanie dostosować właściwy jadłospis dla osób z tego typu schorzeniami. Dietetyk skrupulatnie przeanalizuje wyniki badań, a także zbierze informacje na temat reakcji alergicznych. Na tej podstawie opracuje indywidualny, dopasowany do alergika plan żywieniowy. Dzięki temu Twoja dieta będzie zrównoważona i dostarczy do Twojego organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ponadto podczas spotkań z dietetykiem możesz poznać różnorodne techniki kulinarne oraz przepisy, które pozwolą Ci na przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków, pomimo ograniczeń wynikających z alergii.


Przeczytaj również:

Jak czytać etykiety i dokonywać świadomych wyborów żywieniowych?
Skuteczne metody detoksu organizmu w domowym zaciszu
Zespół jelita drażliwego

×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności