Dzień dobry!
Dzisiaj podrzucam artykuł, który mam nadzieję ułatwi Wam organizację i przygotowywanie wartościowych i szybkich posiłków każdego dnia!
Jak zredukować ilość czasu w kuchni?
- Planowanie i przemyślane zakupy – bardzo polecam (i sama stosuję) dokonywanie większych 1-2 razy w tygodniu w oparciu O PRZYGOTOWANĄ WCZEŚNIEJ LISTĘ. Pieczywo, warzywa/owoce dodatkowo kupuję na bieżąco, ale zaplanowanie obiadów/przekąsek do pracy i zaopatrzenie się w niezbędne produkty znacznie ułatwia sprawę i codzienne funkcjonowanie 🙂
- Większe porcje i dzielenie – OBOWIĄZKOWO! Lubię przyrządzać nowe potrawy, ale przy aktualnym trybie życia, poza weekendem nie wyobrażam sobie codziennego spędzania kilku godzin w kuchni. Podejrzewam, że WY też 😉 Gotujemy wiec większe porcje makaronu, kaszy, ale także całych dań np. jednogarnkowych, sosów. Pojedyncze produkty dzielimy na porcje i pakujemy w pudełka. Całe dania również porcjujemy, dzielimy i zostawiamy lub mrozimy.
- Znajdź kilka własnych, ulubionych kompozycji na każdy posiłek (np. według poniższej listy) i staraj się mieć w domu niezbędne składniki lub produkty (np. garść orzechów, pieczywo pełnoziarniste, owoc, jogurt naturalny..).
- Gotowe nie zawsze oznacza gorsze 🙂 Naturalne, nieprzetworzone = zazwyczaj znaczy dobre. Jednak w sytuacjach, gdy brakuje nam czasu, a mamy dostęp do sklepu wybierzmy to, co wartościowe i mogące stanowić dobry zamiennik posiłku (zamiast sięgania po coś niezdrowego;-). Kierujmy się dwoma zasadami:
Pierwsza: Czytajmy etykiety. Im krótsza lista składników, substancji dodatkowych tym lepiej. Druga: W przypadku głównych posiłków warto opierać wybór o metodę doboru proporcji talerza. Opis i przykłady znajdziecie poniżej.
Praktyczna metoda – proporcja składu posiłków
Ten sposób może być dużym ułatwieniem. Wyobraźmy sobie talerz jako 100% i starajmy się, aby nasze dania opierały się o podział:
-
Warzywa i owoce powinny stanowić największą część posiłku – ½ talerza (różne kolory i odmiany – świeże, mrożone, w mniejszej części konserwowe i suszone, wyłączając ziemniaki),
-
Pełnoziarniste produkty zbożowe – ¼ talerza (produkty razowe, kasze różnego rodzaju, makarony, brązowy ryż oraz produkty z nich wykonane),
-
Źródło białka – ¼ talerza (ryby, drób, rośliny strączkowe i orzechy, ograniczając spożycie czerwonego mięsa i gotowych przetworów mięsnych, takich jak boczek lub kiełbasa),
-
Tłuszcze – w umiarkowanych ilościach – dodatek ok. 10% (roślinne – oliwa, olej rzepakowy, lniany – szczególnie na zimno), orzechy, pestki, masła orzechowe, nasiona, awokado oraz masło w umiarkowanych ilościach w przypadku osób zdrowych i dzieci.
Źródło: KLIK
Źródło i więcej wskazówek: KLIK
Wszystkie poniższe kompozycje mogą stanowić bazę/wzór do kupienia podobnych gotowych dań, posiłków w sklepie 🙂
W razie potrzeby zawsze możecie skorzystać ze wsparcia dietetyka
– Dietetyk Olsztyn, psychodietetyk Olsztyn, Dietetyk kliniczny Olsztyn
Śniadania – przykłady
- Wersja kanapkowa:
- pieczywo pełnoziarniste + jaja + warzywa + masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- pieczywo pełnoziarniste + serek wiejski/twarogowy/grani + warzywa + masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- pieczywo pełnoziarniste + ryba/ chuda wędlina + warzywa + masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- pieczywo pełnoziarniste + hummus/tofu + warzywa
- pieczywo pełnoziarniste + serek wiejski/twarogowy/grani/mozzarella + owoc + masło
- pieczywo pełnoziarniste + serek wiejski/twarogowy/grani + owoc
- Wersja z płatkami zbożowymi:
- płatki owsiane/żytnie/gryczane + mleko/napój roślinny/jogurt naturalny + pestki/nasiona/orzechy/owoce suszone
- granola domowa (np. płatki owsiane+kakao+miód+pestki/nasiona/olej kokosowy) + mleko/napój roślinny/jogurt naturalny
- Wersja sałatkowa
- kromka pieczywa pełnoziarnistego (np. grzanki) + dodatek białkowy np. ser mozzarella/feta/ryba/mięso np. filet z piersi kurczaka/wędlina + oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- płatki owsiane/żytnie/otręby + produkt mleczny np. jogurt naturalny + owoce + pestki/nasiona/orzechy
- Wersja z jajami:
- pieczywo pełnoziarniste + jaja + warzywa + masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- jaja w formie omletu/jajecznicy + dodatek białkowy (mięso, wędlina, ryba, produkt mleczny np. ser) + warzywa + masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona + ewentualnie pieczywo pełnoziarniste np. grzanki
- jaja w formie omletu + jogurt naturalny/serek twarogowy/wiejski + owoce + masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- Dania np. placuszki bananowe: mąka pełnoziarnista + jajo+ banan + olej/masło klarowane
Przekąski – przykłady
- Kompozycje jak w śniadaniu – np. kanapka/owsianka – mniejsza porcja – ok. 1/2-1/3 powyższej
- Orzechy/pestki/nasiona – w sklepie małe opakowanie (bez prażenia,oleju),
- Hummus/tofu + warzywa
- Ryba/mięso np. filet z kurczaka + warzywa/pasta warzywna
- Owoc + serek wiejski/twarożek/jogurt naturalny/kefir/napój roślinny
- Kromka pieczywa pełnoziarnistego/chrupkiego/wafle pełnoziarnistego + sok wielowarzywny/ owocowo-warzywny/warzywo/pasta warzywna
- Koktajl – owoce/warzywa + napój roślinny/mleko/jogurt naturalny + oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- Sałatka owocowa: płatki owsiane/otręby + dodatek białkowy (jak w śniadaniach np. twarożek) + owoce + olej/oliwa/pestki/nasiona/orzechy/awokado
- Sałatka warzywna: grzanki z pieczywa pełnoziarnistego + warzywa + dodatek białkowy (jak w śniadaniach) + olej/oliwa/pestki/nasiona/orzechy/awokado
- Gotowa zupa krem (w sklepie)
- Ciastka pełnoziarniste//baton musli/ granola w słoiczku: płatki owsiane+miód/banan/owoce suszone np. żurawina+pestki/nasiona/olej kokosowy + ewentualnie jogurt naturalny/serek wiejski/twarożek/napój roślinny; w sklepie: np. baton Zdrowa Kaloria
- Dania: muffinki/babeczki/domowe/ ciasto owocowe/lekki sernik itd.
Obiady – przykłady
- Źródło węglowodanów np. kasza/makaron pełnoziarnisty/ryż brązowy/tortilla/naleśnik pełnoziarnisty + dodatek białkowy (mięso, wędlina, ryba, jajo, tofu/hummus/produkt mleczny np. ser, jogurt) + warzywa/pasta warzywna/pesto surówka/ mrożonki + masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- Na słodko: źródło węglowodanów np. kasza/makaron pełnoziarnisty/ryż brązowy + dodatek białkowy (ser, jogurt, tofu naturalne) + owoce świeże lub mrożone + masło/oliwa/olej/pestki lub nasiona
- Nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica, fasola) + źródło węglowodanów lub białka j.w. + warzywa/pasta warzywna/pesto surówka/ mrożonki + masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- Grzanki z pieczywa pełnoziarnistego + zupa warzywna np. krem (może być gotowa np. w Biedronce) + masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- Sałatka warzywna: grzanki z warzywa z pieczywa pełnoziarnistego + dodatek białkowy (jak w śniadaniach) + oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
Kolacje – przykłady
Przygotowujemy podobnie jak śniadania, wybierając jednak wersje z warzywami zamiast owoców.
W przypadku diety odchudzającej warto ograniczyć węglowodany w kolacji wybierając kompozycję
BIAŁKO+WARZYWA+ TŁUSZCZ
- Sałatka warzywna: dodatek białkowy (mięso, wędlina, ryba, jajo lub produkt mleczny np. ser, jogurt) + warzywa/pasta warzywna/pesto/hummus/ surówka/ mrożonki/ owoce + masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- Zupa krem + dodatek białkowy j.w. np. kawałek mozzarelli + masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- Zapiekanka warzywna + masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- Ryba np. filet/ mięso + warzywa/pasta warzywna/pesto/hummus/ surówka/ mrożonki/ owoce + masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- Nasiona roślin strączkowych + źródło węglowodanów lub białka j.w. + warzywa/pasta warzywna/pesto+ masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
- Pieczone warzywa + dodatek białkowy j.w. np. kawałek mozzarelli + masło/oliwa/olej/awokado/pestki lub nasiona
O czym jeszcze warto pamiętać?
O jedzeniu do wczesnego uczucia sytości (nie – ociężałości), pudełkach w różnym rozmiarze (lunch-boxach) oraz dopasowaniu wielkości porcji do celu – redukcja (ujemny bilans kalorii np. 1500), utrzymanie masy ciała (zgodny z zapotrzebowaniem np. 2000 kcal) lub jej zwiększenie (dodatkowe 500-1000 kcal).
Przykładowa lista zakupów:
Jeśli nie masz zbyt często czasu– zwróć szczególną uwagę na formy, które wydłużają termin przydatności (np. suszone, konserwowe, mrożone).
-pełnoziarniste makarony, kasze, ryż brązowy,
-warzywa świeże, mrożonki
-owoce świeże, suszone, pestki, orzechy
-liczne zioła, przyprawy,
-jogurty naturalne, nabiał (jeśli dobrze tolerujesz),
-strączki (praktyczne są mrożone konserwowe),
-źródła białka np. mięso wysokiej jakości (jeśli jadasz),
– tłuszcze np. olej rzepakowy, olej lniany, oliwa.
Smacznego i powodzenia <3
Wasz Dietetyk Olsztyn, Psychodietetyk Olsztyn, Poradnia Dietetyczna Olsztyn.
Zmiana Na Zdrowie Poradnia
Przeczytaj też:
Odpowiednie podejście w odchudzaniu – żadnych zakazów
Zaplanuj skuteczne postanowienia noworoczne
Jak cieszyć się świętami i pozostać w formie?