Przepisy
Pudding chia to pomysł na zdrowy deser i alternatywa dla słodyczy. Nasiona chia, dzięki swoim właściwościom pęcznieją w wyniku kontaktu z płynem, np. mlekiem, dlatego pudding nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać nasiona wspomnianym mlekiem lub napojem roślinnym i odstawić na kilka godzin do napęcznienia (najlepiej zostawić na noc w lodówce).
Składniki na 2 porcje:
- – 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- – 30 g nasion chia
- – 1 jabłko
- – 1 gruszka
- – 30 g miodu (można pominąć, zmniejszyć ilość lub zamienić na słodzik, np. ksylitol)
- – szczypta kardamonu
- – 30 g płatków owsianych
Przygotowanie:
- Nasiona chia zalewamy mlekiem, mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (lub zostawiamy na noc). Przez pierwszą godzinę warto co jakiś czas przemieszać.
- Owoce obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Podlewamy lekko wodą i dusimy do odparowania nadmiaru płynu – czas gotowania można odpowiednio wydłużyć, by uzyskać bardziej gładką konsystencję. Jeśli chcemy, aby kawałki owoców były wyczuwalne gotowanie potrwa ok. 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy miód lub słodzik oraz kardamon (można dodać też cynamon lub inne, ulubione przyprawy). Mieszamy
- Na dnie szklanek lub miseczek wykładamy płatki owsiane, zalewamy je przygotowanym puddingiem, dodajemy owoce.
Smacznego! 😊
Sprawdź też nasze ostatnie wpisy, które mogą Ci się przydać:
6 sposobów na zdrowe odżywianie w pracy
Gdzie szukać rzetelnej wiedzy o dietetyce?
Odpowiednie podejście w odchudzaniu – żadnych zakazów