Tarta z ciasta francuskiego z serem i warzywami
Dzisiaj przepis z wykorzystaniem gotowego produktu, a dokładniej ciasta francuskiego. Każdy z nas wie, że niekiedy tego typu gotowce bardzo ułatwiają życie, skracając czas potrzebny do przygotowania posiłku. Nie ma w tym nic złego, jeśli zadbamy o odpowiednie zbilansowanie posiłku z użyciem gotowca 😊
Oto nasza propozycja, jak wykorzystać wspomniane ciasto francuskie w wersji na słono.
Składniki:
- (ok. ½ standardowego opakowania) gotowego ciasta francuskiego
- Ok. 250 g warzyw (u mnie brokuł + garść pomidorków koktajlowych, ale bardzo dobrze sprawdzi się też np. szpinak, dodatek pora czy papryki)
- 150 g jogurtu naturalnego (u mnie jogurt typu greckiego 0% tłuszczu)
- 50 g sera żółtego
- 20 g sera camembert
- 2 jajka
- Przyprawy – u mnie tymianek, gałka muszkatołowa, czosnek, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Jeśli używacie szpinaku, warto go poddusić na niewielkiej ilości oliwy.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
3. Ciasto wykładamy w foremce (można użyć specjalnej do tarty, lub tradycyjnej okrągłej), pamiętając, by pokrywało również brzegi foremki.
4. Jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy jajka, starty ser żółty i łączymy składniki.
5. Masę wykładamy na cieście francuskim, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokułu, pomidorki koktajlowe oraz kawałki sera camembert.
6. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut.
7. Gotowe! 😊
Z podanej ilości składników wychodzą ok. 4 porcje (kawałki) tarty.
Wartość odżywcza w przeliczeniu na porcję:
- 290 kcal,
- 15,2 g białka,
- 18,2 g tłuszczu,
- 15,9 g węglowodanów.